‘DE MAAND VAN HET DIER
Er zijn verschillende soorten dieren. We hebben onderscheid gemaakt tussen gezelschapsdieren, boerderijdieren en wilde dieren/ dierentuin
dieren.Het white board weer gebruikt om diverse voorbeelden bij de soorten te bedenken.
Stiekem hebben we ook even geluisterd naar het tranen trekkende liedje Teddybeer van Gerard de Vries, dus ook de knuffeldieren erbij betrokken. We raakten wel geëmotioneerd door dit lied.
Dierenverhalen in overvloed op de verhalenkaarten, vaak met “ napraters en nadenkers”. En ook bij de dierenfabels werd de moraal uitgebreid bediscussieerd. Uit de dieren verhalenkrant hebben we gereminisceerd over Mens en dier, Dierentuin, en Werkdieren.
Bij de thema maaltijd de dieren geëerd door Vega te eten.🥗🌽🫑🥦🍆
De gedichtjes waren deze maand van de beide Annies ( P.A.N.Kras en
M.G.Schmidt)
Naast de dagelijkse gymnastiek met Anne ook wat cognitieve bewegingsversjes gedaan met als hoofdthema’s de spin en de muis🐁🐁🕷🕷🐀🐀
En natuurlijk kwam ook de muziek weer aan bod, luisteren, zelf zingen en muziekmaken. Dat muziek goed is voor het brein dragen neuropsycholoog Erik Scherder en neurobioloog Dick Swaab al jaren uit. Alleen al luisteren naar muziek, zeker als het emotioneert, activeert grote ,deels overlappende netwerken in de hersenen. En dit geldt natuurlijk ook voor zingen en het zelf bespelen van een muziek instrument. De dierenliedjes van het Cocktail Trio zongen we uit volle borst mee, maar ook Dorus, Rudi Carell, Johnny en Rijk, Ria Valk en André van Duin scoorden hoog.
In de maand van het dier diverse keren naar Animal Crackers gekeken en naar de sketches van André van Duin over dieren. Echt hilarisch.
Dierenspreekwoorden en gezegdes in overvloed en goed herkenbaar.
Tja en dan natuurlijk de dierendobbelsteen bingo, de dieren kruiswoord puzzel, de dierenplaatjes domino, en de dierenquizzen.
Eigenlijk te veel om op te noemen, maar we hadden een hele maand, dus er kon veel aan de orde komen. Creatief gezien hebben we ons gericht op de vogeltrek in het najaar en de Piet Mondriaan dieren.
Grote groepen ganzen komen in het najaar uit het Hoge Noorden naar ons land om te overwinteren. Zij vliegen dicht bij elkaar in een V formatie. Iedere gans vliegt iets hoger dan de gans voor hem om maximaal te profiteren van de opstijgende lucht. Als een gans moe is gaat hij achteraan vliegen. Er wordt vaak van plaats gewisseld, goed samengewerkt en de achterste ganzen maken een gakkend geluid om de voorste ganzen aan te moedigen. Wij hebben dit proces op papier zo goed mogelijk proberen uit te beelden, leuk om te doen en gezellig zo met elkaar bezig te zijn. En dieren in Mondriaan kleuren gekleurd.
In november gaan we ons op de herfst richten en dan Sinterklaas😘😆