Paardencoaching

‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’

In de huidige maatschappij wordt veel aandacht besteed aan individuele ontwikkeling. Tegelijk brengen heel veel mensen hun werkende tijd ook in teams door. Hoe zorg je voor de juiste teamontwikkeling? Is de samenstelling in het team wel op orde? Wordt er op een constructieve manier feedback gegeven? Wordt er voldoende gebruik gemaakt van ieders individuele kwaliteiten of staan bepaalde gewoontepatronen in de weg van optimale samenwerking? En worden de doelen van het team niet altijd op dezelfde manier geïnterpreteerd?

Coaching met behulp van paarden kan op een heel krachtige manier inzicht geven in de teamdynamiek en bijdragen aan een gesprek over samenwerking.

Zou het niet fijn zijn:

  • Als er een open sfeer heerst en er door de teamleden op een heldere en eerlijke manier wordt gecommuniceerd?!
  • Als alle teamleden op de juiste plek zouden zitten en weten wat er van hen wordt verwacht?
  • Als de teamleden het beste uit zichzelf willen en kunnen halen en daarmee hun beste bijdrage leveren aan het team en aan de organisatie?
  • Als de teamleden open staan om van elkaar te leren en elkaar stimuleren om te groeien, zowel op persoonlijke vlak als in hun werk?
  • Als het voor iedereen helder is wat de doelstellingen zijn en alle neuzen dezelfde kant op staan?
  • Als de onderlinge verschillen benut kunnen worden voor een beter teamresultaat i.p.v. een oorzaak of reden voor onbegrip zijn?

Doordat paarden al eeuwen in kuddes leven (het is zelfs hun overlevingsstrategie), zijn ze meesters in communicatie en samenwerking. Verder zijn paarden zeer sensitief en voelen ze haarfijn aan wat er onder de oppervlakte speelt  (wat ons gedrag stuurt). Doordat ze dit spiegelen en geen oordeel of dubbele agenda hebben, is de feedback die het paard geeft zeer leerzaam en soms ook behoorlijk confronterend.

In de teamcoaching zetten we het paard in als co-coach. Met diverse eenvoudige oefeningen (altijd vanaf de grond) maken we de kwaliteiten en valkuilen van de teamleden helder; wat zijn ieders talenten en worden die op de juiste wijze ingezet? We bekijken of de teamleden elkaar versterken en we kijken of de taken vanuit het talent worden ingevuld. We zorgen voor bewustwording: hoe communiceer je, hoe kom je over, wat straal(t) je (lichaamshouding) uit?

En heel belangrijk: we leren het team om samen te werken als een kudde en onderzoeken of iedereen de plek in neemt die bij hem of haar past.

Natuurlijk kunnen diverse thema’s speciale aandacht krijgen (leiderschap, communicatie, samenwerken etc.). Deze thema’s kunnen we toepassen gedurende de dag met de paarden als dat nodig is. Een andere optie is om deze thema’s in een ander(e) dag(deel) met of zonder paard verder uit te werken. Wij denken dan bijv. aan methodes als kernkwadranten (samenwerking), de Roos van Leary (communicatie) en ervaringsgerichte werkvormen (leiderschap).

Intake:

Er wordt altijd een intakegesprek gedaan. Tijdens dit gesprek kan de opdrachtgever zijn wensen verduidelijken. Onze coaches zullen zich specifiek op deze wensen richten en de cursusdag hierop baseren. De intake kan persoonlijk of telefonisch geschieden.

Een programma voor een dag met paarden kan er als volgt uitzien:

09.30 : aankomst.

09.45 : uitleg paardencoaching en veiligheidsinstructies.

10.00 : interactieve quiz over paarden(coaching).

10.30 : naar de paarden voor individuele sessies (naast het paard en niet erop).

12.00 : lunch (en nabespreken inzichten).

13.15 : naar de paarden voor groepsopdrachten.

14.30 : korte koffie/thee pauze.

14.45 : naar de paarden voor groepsopdrachten.

16.00 : nabespreken van inzichten.

16.30 : evt. afsluitende borrel.

Aangezien paarden zich over het algemeen niet laten haasten is het verstandig om ruim de tijd te nemen. Zodra er tijdsdruk op het programma komt, zullen de paarden daar natuurlijk ook op reageren. Wij gaan voor kwaliteit! Onze coaches werken daarom idealiter met groepen van 8-10 personen per coach met een uitloop tot 12 personen. Bij meerdere deelnemers, huren wij in principe een 2de coach in. Er werken dan 2 coaches in de bak met 2 aparte groepen. Om ook het welzijn van het paard in de gaten te houden, zullen we ook ruimte tussendoor nodig hebben voor de nazorg voor het paard of wisselen we na een aantal individuele kennismakingen van paard (max 4 personen bij 1 paard). Bij de groepsopdracht zullen we met maximaal 6 personen tegelijk met 1 paard werken.

Het is natuurlijk altijd mogelijk om een training van meerdere dagen samen te stellen, bijv. 2 dagen verspreid over een periode van 2 maanden. Op verzoek kunnen wij alles op maat maken.

Indien de opdrachtgever de voorkeur heeft voor slechts een dagdeel met paarden kan dit ook.

Vanzelfsprekend is er dan minder tijd om echt de diepte in te gaan met de coaching. Een dagdeel zou dan nog wel kunnen worden aangevuld met een theoretisch gedeelte in de middag of een middag gevuld met diverse andere (teambuildings)activiteiten, bijv. sportieve (buiten)activiteiten begeleid door een fysiotherapeut/ sportdocent. Een lijst van alle activiteiten is beschikbaar op aanvraag.

Natuurlijk zijn er werkvormen te verzinnen waarbij het voor een grotere groep interessant is om de dynamiek met de paarden bij anderen te zien. Onze trainers kunnen ook grotere groepen bedienen, uiteraard heeft dit wel gevolgen voor de aandacht die iedere individuele deelnemer krijgt.

Mogelijke onlinebegeleiding:

De deelnemer krijgt na 1 dag(deel) trainen 12 weken lang op een vast moment per week een e-mail met een oefenuitdaging, een illustratief filmpje of iets extra’s te lezen ter inspiratie etc. Het doel is om het geleerde te integreren in de praktijk/ op de werkvloer. Leren kost aandacht en tijd! Het leerrendement van de training gaat hierdoor zichtbaar omhoog.

 

Voor vragen of een vrijblijvende offerte kunt u contact met ons opnemen.